Markiser i Göteborg

Det finns många olika sorters markiser, men vanligen är det främst terrassmarkisen man brukar tänka på när man hör ordet markis. Det är en mycket vanlig markis i Göteborg, eftersom den ger ett behagligt skydd i vårt västsvenska klimat. Även fönstermarkiser är vanliga. Markisens huvudsakliga uppgift är att ge just solskydd, men de har också många trevliga bieffekter.

Lokaltillverkade markiser av hög kvalitet

I Göteborg finns möjligheten att köpa lokala markiser, som håller riktigt hög kvalitet. Markiserna tillverkas av bästa sortens markisväv. Markiserna håller mycket hög standard och passar utmärkt till vårt omväxlande väder på västkusten och i Göteborg.

terrassmarkis i GöteborgTerrassmarkis

Terrassmarkisen är kanske det vanligaste solskyddet i Göteborg och Västsverige. Många har tröttnat på parasoller, som tar plats och inte ger tillräckligt med skugga och tycker att terrassmarkisen är ett smidigt, praktiskt och prisvänligt alternativ.

Terrassmarkisen skyddar huvudsakligen uteplatser, terrasser och balkonger från sol. Den ger behaglig skugga, så man kan utnyttja sin uteplats mer. Samtidigt kan den ge en färgklick till en dyster fasad eller snyggt komplettera husets utseende. Dessutom ger den insynsskydd och vanligen visst skydd mot exempelvis lättare regn och duggregn.

Pergolamarkis eller terrasstak

Ett terrasstak eller pergolamarkis, som det också kallas, är vanligast på restauranger och caféer. Denna har en fast ställning och är därför stadigare än en vanlig terrassmarkis.

Sidomarkis

En sidomarkis ger skydd från sidan. Den är främst avsedd som insynsskydd, men ger också lä. Den kan enkelt dras ut eller in beroende på de aktuella väderförhållandena.

Fönstermarkis

En fönstermarkis skyddar mot sol inomhus. Den skuggar fönstret och förhindrar därmed både att man får sol i ögonen och att det blir olidligt varmt inomhus. Den kan också utgöra en snygg detalj på fasaden.

Korgmarkis

En korgmarkis är också en slags fönstermarkis, men den är formad som en uppochnervänd korg. Den fyller samma funktion som fönstermarkisen, men ger ett annat estetiskt intryck.

Vertikalmarkis

Det är mycket vanligt med stora fönster i Göteborg och på västkusten, särskilt för dem som bor nära havet eller har allmänt bra utsikt. Stora fönster släpper in mycket ljus, men ibland innebär detta att det blir olidligt varmt. Då kan vertikalmarkisen vara ett alternativ. Vertikalmarkisen täcker helt enkelt fönstret. Den kan dras ner en bit, eller helt. Den kan också tillverkas i genomskinligt material, så man fortfarande ser ut. Man får solskydd, men slipper känna sig instängd.

En positiv effekt med vertikalmarkisen är också att den kan ge extra skydd mot värmeförluster under natten.

– Ett alternativ till terrassmarkisen är solseglet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *