Gardiner och persienner i Göteborg

Det finns många olika sorters gardiner och persienner. De fyller alla mer eller mindre samma behov – att skydda mot sol och ljus, men de är också en viktig inredningsdetalj. Detta kan förklara mångfalden av olika alternativ.

lamellgardinLamellgardiner

En lamellgardin kan ge ett luftigt och samtidigt modernt intryck och är idag vanliga både hemma och på kontor. Det är modernt med stora fönsterpartier och då är lamellgardinen ett utmärkt alternativ för att få skydd mot ljus och insyn. De går att vinkla efter önskemål och kan även användas till lutande fönster.

Lamellgardiner kan också användas som rumsavdelare och skärma av en del av ett rum tillfälligt, vid behov. Lamellgardiner kan styras manuellt eller med motor.

Lamellgardiner är uteslutande tänkt som solskydd, om man vill ha mörkläggning för att kunna sova bra, är det bättre med andra solskydd, då lamellgardinerna alltid lämnar lite glipor.

plisségardin i genomskinligt materialPliségardiner och duettgardiner

Pliségardinen påminner om en persienn men består av ett stycke som veckats, inte separata delar. De finns i många olika varianter och tyger.

Man kan exempelvis ha genomskinliga pliségardiner, så man fortfarande ser ut, samtidigt som man skyddas mot solen.

Duettegardinen är nära släkt med pliségardinen, men är dubbel och bildar luftkanaler, som ger mer kompakt skydd mot ljus och sol. I och med att luftkanalerna bildar en spärr både mot kyla och värme, är den mycket energieffektiv. Duettgardinen kan spara upp till 25 % energi under vintern!

Vanliga gardiner

Vanliga gardiner kan också dras för och användas som solskydd, även om dessa vanligen används huvudsakligen som dekoration. Textilier dämpar också ljud och eko, vilket är ytterligare en positiv aspekt med gardiner. “Vanliga gardiner” finns i många olika varianter, exempelvis:

  • Panelgardiner
  • Gardinkappor
  • Kanallängder
  • Hissgardiner

Rullgardiner

En annan klassisk gardin är rullgardinen. Rullgardinen används vanligen uteslutande på natten, eftersom den stänger ute det mesta ljuset. Andra alternativ är trevligare i exempelvis vardagsrum och kök – både utseendemässigt och för att de släpper igenom mer ljus.

persienn i träPersienner

Persienner finns i en rad olika material. De vanligaste enkla som ofta sitter inne i fönstren är i princip enbart där som solskydd. Numera finns dock en massa alternativ för den som vill ha snygg design. Kanske behöver man inte några gardiner? Det kanske räcker med en snygg träpersienn?

Lokal kvalitet

När det gäller olika typer av gardiner och persienner, finns det även här möjlighet att få högkvalitet, som tillverkas lokalt i Göteborg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *